De Nederlandse portretprijs

De Nederlandse portretprijs

Dit weekend is het laatste weekend dat de tentoonstelling van de Portretprijs bezocht kan worden in slot Zeist. De stichting: De nederlandse portretprijs beijvert zich om de portretkunst (2d en 3d in Nederland) te bevorderen. Ze ontplooit daarvoor allerlei initiatieven. Eens in de twee jaar wordt er een wedstrijd georganiseerd waarbij verschillende prijzen worden toegekend. De finalisten zijn op een mooie tentoonstelling te zien in slot zeist. Ik was dit jaar één van de vijftig finalisten gekozen uit maar liefst meer dan 1200 inzendingen! Mijn portret van Milja hangt nu dus tot morgen in het prachtige slot Zeist.

De nederlandse portretprijs heeft er voor gezorgd dat met een goed georganiseerd evenement de portretkunst op een hele nadrukkkelijke manier letterlijk in beeld is gekomen! Het aantal aanmeldingen en ook het aantal bezoekers van de tentoonstelling en (multi)media spreken boekdelen. 

Zelf vind ik het heel leuk om aan wedstrijden mee te doen maar ook om te zien wat anderen maken. In het buitenland had en heb je vele competities. Nederland ( een schilderland bij uitstek toch?) liep daar bij achter. De stichting de nederlandse portretprijs heeft op een mooie manier die potentie die nederland heeft aangeboord.

Het meedoen aan en natuurlijk winnen van een wedstrijd is superleuk. Wat ik zo waardeer aan deze portretprijs is dat er geen verliezers (een paar jaar geleden werd ik niet uitgekozen. Al vond ik dat helemaal niet leuk haha maar daarmee was ik nog geen verliezer) Ook toen was het een feestje om de aan te raden catalogus te bekijken en te zien wat anderen maakten!

Ik heb dit jaar gekozen voor een portret van Milja die een paar huizen verderop woont. Van iemand anders had ik een prachtige hoed van rond de eeuwwisseling (1900:-) gekregen. Gewoon met de hoed leek de pose erg statisch. Toen ze de hoed beter op probeerde te zetten ging het opeens leven. De blik wordt anders in plaats van poseren was ze opeens iets aan het doen wat we allemaal doen als we ons onbewaakt wanen. We passen dingen. Kijken hoe het staat. Hoe zien we er uit? Vragen we onzelf af. De andere titel is dan ook ''Aanpassen''.....

Atelierdag 2019

7 september mag ik in Amsterdam in het kader van de Atelierdag 2019 een paar keer een workshop geven over kleur en kleuren mengen.

Het is een hele leuke formule waarbij je een hele dag kunt samenstellen met allerlei verschillende docenten. Er zijn op dit moment nog een paar plekken open.

Wat ik hoop op die dag te kunnen brengen is dat het niet meer vanzelfsprekend is voor elke kleur een tube te kopen. Maar dat er met een minimaal aantal tubes en kleuren een maximaal bereik in kleur mogelijk is! Hoe meer het mengen van kleuren in je systeem zit hoe ordelijker je palet wordt en hoe vanzelfsprekender het schilderen wordt. Een groot plezier en het is nog leuk werk ook! :-)

Kijk voor meer informatie en aanmelden: https://atelierdag.nl


Schilderen in Galerie A-quadraat

Zondag 21 mei a.s. ben ik in Galerie A-quadraat in Vorden. Tussen 13.00 uur en 14.00 uur ga ik de opzet van een schilderijtje maken.
De galerie vroeg of jullie als je komt je even wilt aanmelden bij de galerie: 0575 55 64 56 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De beeldhouwster met wie ik exposeer gaat 28 mei aan het werk:
Zondag 28 mei a.s. gaat Saskia Pfaeltzer een brons patineren. Zij start om 14.00 uur.

Graag even aanmelden! Telefoon 0575 55 64 56 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 
De volgende musea zijn open op beide zondagen:
- Museum More in Gorssel , 15 minuten van A quadraat
- De Heeckerenhof in Zutphen , 15 minuten van A quadraat
- Museum More 2 in Ruurlo : 7 minuten van A quadraat. In de maand mei alleen de tuin te bezoeken.
- Op 28 mei is ook de tuin van Kasteel De Wildenborch te bekijken, 300 mtr van A-quadraat. 

Een nieuw atelier

Heerlijk in mijn nieuwe atelier aan het werk! De ruimte die ik nu heb na de verhuizing is vele malen groter dan de zolderkamer van negen vierkante meter in de stad groningen. Hier op het Drentsche platteland in een boerderijtje heb ik ook goed licht en een geweldig uitzicht. Na 27 jaren stad Groningen is het een hele verandering!

Een nieuw atelier moet je echt aanwennen als nieuwe schoenen of een nieuwe jas. De eerste vlek is zelfs even schrikken. Nu begint het dan toch echt te wennen. Dus hard aan het werk gegaan voor de solo-expositie in de mooi galerie A-quadraat in Vorden. Ik heb een groot stilleven opstaan. Het werkt in een groter atelier makkelijker aan een groot werk. Je kunt sneller even afstand nemen. (ook hoef ik niet meer rekening te houden met het trapgat waar het door moet) Het bevatte behoorlijk wat uitdagingen in de stofuitdrukking. Het tempo kon dus niet superhoog liggen.

Helaas heeft de peer in de zilveren schaal het niet tot het einde gehaald. Ook is het seizoen voor deze peer nu voorbij! (een commies de doyenne peer) Voordat ik het werk af kan maken dus nog een goede vervanger zoeken. Ik heb er wel veel plezier in dit schilderij voor elkaar te krijgen. Het is vanaf 7 mei (de opening; welkom) te zien in Galerie A-quadraat in Vorden.

Workshop Dinie Boogaart

Een tijdje geleden mocht ik een workshop verzorgen in Musselkanaal en wel in de Beukenhof.

Een enthousiaste groep van 21 adspirant schilders zat er helemaal klaar voor.

Het is vind ik erg leuk een beweging als de groninger ploeg als uitgangspunt te nemen. Mooie duidelijke kleuren en heldere en mooie, vaak landschappelijke voorstellingen.

We zijn eerst met kleuren mengen begonnen en als je geen ervaring hebt is dat al een mooie klus. Daarna hebben we de werken van de ploeg aangepakt en op eigen manier geinterpreteerd.

Over een hele klus gesproken! Na een onwennig begin kwam toch de kunstenaar in de mens naar boven! Sommigen beten zich fanatiek vast in de materie en namen nauwelijks tijd om te eten. Het resultaat was er ook naar. Aan het eind waren de schilderijen zowel individueel als gezamelijk, zoals te zien, een plaatje.

Sterren op het doek

Ik ben samen met twee andere leuke kunstenaars uitgenodigd voor sterren op het doek!

sterren op het doek

De opnames zijn inmiddels geweest. Ik vond het een geweldige ervaring.

Je werkt onder hele andere omstandigheden dan je gewend bent. Ook krijg je een kijkje in de wereld van de tv.  Een hele leuke en best grote groep loopt om je heen om alles goed te laten verlopen; je hebt te maken met licht, geluid, camera's etcetera. Ik vond het heel boeiend en heb mij uitstekend vermaakt!

Onze Bekende nederlander was ook super! (ooit telekids gekeken?!) Ook een bijzonder leuke ervaring, iemand te spreken en te schilderen die je anders waarschijnlijk nooit zou zijn tegengekomen.

Je bent je veel bewuster dan anders dat je een portret maakt. Hanneke Groenteman, heel prettig in de omgang overigens, verplicht je tot nadenken over wat je doet en waarom. Je zit natuurlijk nog meer dan anders vast aan een deadline. Ik vond het een fijn schilderij om aan te werken dus dat werkte in dit geval gelukkig stimulerend.


lege doeken

We hadden de eerste opname op een bijzondere locatie aan zee. Op het fotootje staan nog de lege doeken. Voor degenen die het resultaat willen zien;

Zaterdag 9 november, omroep max, nederland 2, 21.15

Als je onder op het logo-tje van max klikt kun je de teaser zien.

logo max

Studeren

De zomer is weer geweest...
Dan nu weer aan het werk. Er moet weer gestudeerd worden. Zoals altijd is de dinsdagavond daar geknipt voor.
Twee weken geleden was er weer een model bereid gevonden drie uur stilte zitten. Annemarie deed het fantastisch!

Op grond van kleuren van het model en de kleding van het model zoeken we een doek voor de achtergrond en richten we de lampen.
Mijn doel voor de avond was wat meer kleur in het model te krijgen dan ik normaal gebruik. In stillevens gaat het bijna vanzelf snel op kleur te komen. Bij modellen vind ik dat altijd nèt even moeilijker. Andere dingen als gelijkenis en correcte anatomie eisen ook aandacht. Waar ik in het stilleven snel overdrijf om een punt duidelijk te maken vind ik dat minder makkelijk als het om de tinten van huid en haar gaat. Het wordt dan snel onnatuurlijk en schreeuwerig.

De kleuren van het model en kleding die avond waren voor mij aanleiding en een uitdaging net even iets meer kleur in het model toe te passen dan anders. Ik vond het heel prettig schilderen en het was weer een goede oefening.

keimpe 2

Als je op de kleine fotootjes klikt zie je de werken van mijn collega's die avond. Vlnr Jasper Oostland, Piet Sebens, Rutger Hiemstra, Tonnis de Boer.

jkleinpkleinrkleintklein



Kunst op donderdag

In September start ik weer met de cursussen in Onnen. Ook de cursus op donderdagavond.

Het is het vervolg van de cursus van vorig jaar waarbij veel aandacht is besteed aan tekenwerk op het gebied van compositie, lijnvoering, toonwaarden en materiaalkennis.

Ik wilde een cursus opzetten voor de fanatiekelingen onder ons. Mensen die hun tekenen en schilderen niet alleen willen onderhouden maar ook willen verbeteren en daar tijd en moeite voor over hebben. Ik denk aan een groep mensen die er niet tegen opziet huiswerk te maken, zich door soms moeilijke stof heen wil worstelen en ook de dingen die een inspannende uitdaging vormen niet te omzeilen maar aan te pakken.

Het altijd de bedoeling dat schilderplezier en lol in het werk onder je handen voorop staat.

Dit jaar gaan we verder met schilderen en kleur. Als je het vorige jaar niet hebt meegedaan, Geen paniek! Als je iets ervaren bent op het gebied van tekenen en schetsen kun je dit volgende jaar zo instappen.
Als aanleiding gebruiken we dan (portret)model stilleven (en eventueel ook landschap.)

Ik heb bij mijn opleiding ervaren dat de medestudenten bijna net zo belangrijk zijn als de docenten. Een zo groot mogelijke groep verdient dus de voorkeur. Het gebouw kan elf hoogstens twaalf mensen een plek bieden. Ik had het idee 'los' te gaan als er minimaal zeven mensen belangstelling hebben. Dat is voor mij het minimale aantal waarvan ik verwacht een mooie wisselwerking en uitwisseling te krijgen.
 
Net zo als bij de andere lessen is er een koffiepauze. Die wil ik gebruiken om een stukje kunstgeschiedenis te behandelen, een discussie aan te gaan een technisch onderwerp te behandelen en bijvoorbeeld exposities bespreken.
Materialen en boeken wilde ik graag de eerste les behandelen. Eerst zal er nog van alles in het gebouw aanwezig zijn. Uiteindelijk wil ik er naar toe dat iedereen zijn eigen materiaal kiest en leert kennen.

In de onderlinge wisselwerking en sommige oefeningen zal ruimte zijn voor het doel en motivatie van ieder individu. De lessen zijn ook en vooral bedoeld om dieper op het ambacht in te gaan. Ik weet zeker dat je anders zult gaan kijken en anders gaat werken. Het zal zeker je werk verbreden en wie weet wordt met deze aanpak de stap naar een heuse kunstopleiding makkelijker.

Mijn eigen achtergrond is de Klassieke Academie waar ik met veel plezier de lessen heb gevolgd. Ik mocht daar ook zelf lesgeven en heb daar veel geleerd.
De lessen die ik op de dinsdag en woensdag geef zijn overdag. Er hebben al mensen aangegeven overdag niet te kunnen omdat ze aan het werk zijn. Mede daardoor is deze les in de avond en wel op de donderdag. Een leuk alternatief voor de koopavond!

De tijd is van 19.00 tot 22.00 elke donderdagavond vanaf 20 september De plek is het gebouw van de ijsbaanvereniging in Onnen De kosten bedragen 23,- per les. Als we een model hebben delen we daarvan de kosten.

Als je belangstelling hebt, vragen hebt of je gewoon wilt aanmelden. Stuur vrijblijvend een mailtje via deze site!

Over Keimpe

Keimpe van der Kooi (1966) is afgestudeerd aan de Klassieke Academie voor schilderkunst in Groningen. Hij woont en werkt in Noord-Drenthe. Keimpe doceert aan de Klassieke Academie en geeft diverse cursussen.

Huidige en aankomende tentoonstellingen

12
okt
Berg 9, 5671 CA, Nuenen
-
Nuenen

Zoeken